MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Dżem borówkowy 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepyszny dżem z borówek - wspomnienie lata na zimowe dni

Dżem borówkowy 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem borówkowy 2

 

  • 3 litry borówek
  • 2,5 filiżanki cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

Dżem borówkowy 2
Borówki opłukać, przebrać i osączyć na sicie. Wrzucić do garnka i zagotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy puszczą sok dodać dwie filiżanki cukru trzcinowego (można więcej według upodobania). Gotować borówki na wolnym ogniu przez około 30 minut. Odstawić na noc do ostudzenia. Zimną masę borówkową zmiksować blenderem. Zagotować. Ostudzić - i tak 3 razy, aż dżem zgęstnieje wystarczająco. Przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do wystudzenia.
Dżem borówkowy 2
Borówki opłukać, przebrać i osączyć na sicie
Dżem borówkowy 2
Borówki przesypać do garnka i gotować 30 minut
Dżem borówkowy 2
Zimną masę borówkową zmiksować na gładko blenderem
Dżem borówkowy 2
Dżem przełożyć do słoików i zostawić do ostudzenia