kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Ciasto kefirowe z borówkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne ciasto przygotowane na kefirze z dodatkiem borówek. Ciasto jest puszyste, delikatne i pięknie wyrasta. Polecam.

Ciasto kefirowe z borówkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto kefirowe z borówkami

 

  • 3 jajka
  • 3/4 szkl ksylitolu
  • 3/4 szkl kefiru
  • 0,5 szkl oleju
  • 3 szkl mąki orkiszowej jasnej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • kruszonka :
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1łyżka mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżka mąki kokosowej

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kefirowe z borówkami
Borówki myjemy i przekładamy na cedzak, odsączamy z wody.

Jajka wybijamy do miski i dodajemy ksylitol, olej, kefir i miksujemy na gładką masę. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ponownie miksujemy, aż składniki się połączą.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy przygotowane ciasto. Posypujemy kasza manną i układamy borówki.

Składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rękoma zagniatamy kruszonkę, posypujemy ciasto.

Blaszkę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto kefirowe z borówkami
Mąkę i proszek do pieczenia wsypujemy do przygotowanej masy.
Ciasto kefirowe z borówkami
Przygotowane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto kefirowe z borówkami
Ciasto posypujemy delikatnie kasza manna i układamy owoce.