Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Dżem brzoskwiniowo-dyniowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Brzoskwiniowy dżem z dodatkiem dyni i cytryny

Dżem brzoskwiniowo-dyniowy

Składniki:

Dżem brzoskwiniowo-dyniowy

 

 

Sposób przygotowania:

Dżem brzoskwiniowo-dyniowy
Brzoskwinie umyć, osuszyć, przekroić na 4 części, usunąć pestki. Dynię obrać ze skóry, wyrzucić pestki, pokroić w kostkę. Brzoskwinie i dynię wrzucić do dużego garnka o grubym dnie, dodać cukier i zagotować. Jak zacznie bulgotać należy zmniejszyć ogień i prażyć aż owoce i dynia rozpadną się do pożądanej dla nas konsystencji.Z cytryny wycisnąć sok, dodać do garnka, zamieszać, Żel-fruct wsypać do owoców, szybko zamieszać, gotować jeszcze 2-3 minuty. Gorący dżem nałożyć do wyparzonych słoików, wytrzeć brzeg, szczelnie zakręcić i odstawić do góry dnem, aż ostygnie. Wynieść do piwnicy.

Tagi:

dynia