jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Dżem brzoskwiniowo-gruszkowy.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Moim ulubionym dżemem jest brzskwiniowo gruszkowy.

Dżem brzoskwiniowo-gruszkowy. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Dżem brzoskwiniowo-gruszkowy.

 

  • 1 kg brzoskwiń krajowych
  • 1 kg słodkich, soczystych gruszek
  • 1/2 szklanki wody
  • cukier - najlepiej trzcinowy do smaku (0,5 - 1 szklanka)

 

 

Sposób przygotowania:

Dżem brzoskwiniowo-gruszkowy.
Brzoskwinie myjemy, pestkujemy, kroimy na kawałeczki i wrzucamy do garnka o grubym dnie. Dodaemyj pokrojone drobno uprzednio obrane i wypestkowane gruszki. Podlewamy wodą, przykrywamy i rozparowujemy przez ok 5 minut. Zdejmujemy pokrywkę i smażymy dżem mieszając, by nie przypalić. Gdy owoce lekko odparują wsypujemy cukier do smaku. Smażymy je dalej do otrzymania pożądanej konsystencji. Jeśli mamy zamiar dłużej je przechować, pasteryzujemy je w słoiczkach ok 15 min . Taki lekki dżemświetnie nadają się do deserów i do przekladania ciast.
Dżem brzoskwiniowo-gruszkowy.
Brzoskwinie w naszym klimacie mają nieco inny smak w porównaniu z tymi z południa Europy.
Dżem brzoskwiniowo-gruszkowy.
Brzoskwinie umyj, wypestkuj, pokrój na kawałeczki wrzuć do garnka o grubym dnie.