BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Marynowane podgrzybki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam smaczne podgrzybki w zalewie octowej. Zalewa łagodna, słodko kwaśna, bardzo pyszne grzybki. Dobre na każdą okazje.

Marynowane podgrzybki

Składniki:

Marynowane podgrzybki

 

  • Zalewa;
  • ocet 10 % 400 ml,
  • woda zimna 1000 ml,,
  • sól 2 łyżeczki,
  • cukier 4 łyżki,

 

Sposób przygotowania:

Marynowane podgrzybki
Podgrzybki po dokładnym oczyszczeniu z piachu i liści zalewamy wodą i dobrze płuczemy kilka razy zmieniając wodę.

Większe grzyby kroimy na połówki lub ćwiartki, natomiast małe zostawiamy w całości.

Grzyby wkładamy do garnka z osoloną wodą i obgotowujemy około 5 min. Następnie grzyby płuczemy zimną wodą do zahartowania.

Zalewa;

Składniki na zalewę wkładamy do garnka z wodą oprócz gorczycy i cebuli. Zagotowujemy dodając ocet. Ponownie zagotowujemy.

Do czystych wyparzonych słoiczków wkładamy obraną, pokrojoną w prążki cebule oraz gorczyce.

Wkładamy obgotowane grzyby, zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy słoiki i obracamy do góry dnem.