gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Dżem cukiniowy wg Gosi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowany dżem moja rodzina bardzo lubi jako dodatek do naleśników. Polecam - ma fajny smak i jest łatwy w przygotowaniu.

Dżem cukiniowy wg Gosi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dżem cukiniowy wg Gosi

 

  • 2,250 kg miąższu cukinii
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 galaretki agrestowe
  • 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania:

Dżem cukiniowy wg Gosi

ETAP 1:

Dżem cukiniowy wg Gosi
Pokrojony miąższ cukii przekładamy do dużego garnka.

Miąższ cukinii kroimy w kostkę i przekładamy do dużego garnka. Wlewamy szklankę wody i gotujemy do momentu, aż cukinia będzie miękka.

ETAP 2:

Dżem cukiniowy wg Gosi
Miękką i odcedzoną cukinie blendujemy na mus.

Odcedzamy i miksujemy ją blenderem na "mus". Następnie wsypujemy do niej cukier oraz galaretki i całość dokładnie mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut.

ETAP 3:

Dżem cukiniowy wg Gosi
Gotowy dżem przekładamy do słoików i pasteryzujemy.

Gorącą masę przekładamy do słoików. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 minut.