reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Ketchup z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ketchup z cukinii robię już od kilku lat, dosmakowując do naszych smaków, zmieniając proporcje. Ta wersja jest najlepsza:)

Ketchup z cukinii

Składniki:

Ketchup z cukinii

 

 

  • 400g cukru

 

  • 1 kg cebuli

 

 

 

 

 

  • 3 koncentraty pomidorowe

 

  • 3/4 szklanki octu

 

  • Można dodać

 

  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego

Sposób przygotowania:

Ketchup z cukinii

przygotowanie

Kechup z cukinii
Jeżeli macie starszą cukinię i większą, to trzeba usunąć gniazda nasienne.

Cukinię i cebulę ścieramy na dużych oczkach tarki.

Dodajemy sól i odstawiamy na 5-6 godzin.

Po tym czasie dodajemy cukier i całość zagotowujemy na małym ogniu.

Gotujemy 20 minut.

Następnie dodajemy resztę przypraw i ocet- gotujemy kolejne 10 minut.

pasteryzacja

Kechup z cukinii
miksujemy partiami najlepiej robotem kuchennym z nożami do siekania

Całą masę miksujemy na gładko i ponownie zagotowujemy.

Gorący ketchup rozlewamy do słoiczków i od razu wkładamy do gorącej wody i pasteryzujemy.

Czas pasteryzacji zależy od wielkości użytych słoiczków - 10-20 minut