karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 217]

Danie jednogarnkowe szaszłykowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Z pozostałości po przygotowywaniu szaszłyków przyrządziłam danie jednogarnkowe a la szaszłyk, które może być świetną alternatywą dla tradycyjnych potraw mięsnych.

Danie jednogarnkowe szaszłykowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Danie jednogarnkowe szaszłykowe

 

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 czerwona papryka średniej wielkości
  • 1,5 dużej cebuli
  • 1 mała cukinia
  • 12 dag pieczarek
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • musztarda miodowa – 3 łyżeczki
  • papryka wędzona w proszku słodka/ostra - ok. 1 łyżeczki (lub odrobinę więcej)
  • suszony lubczyk - ok. 1 łyżeczki (lub odrobinę więcej)
  • suszony czosnek niedźwiedzi - ok. 1 łyżeczki (lub odrobinę więcej)
  • bazylia – szczypta
  • zioła prowansalskie – szczypta
  • czosnek suszony – szczypta
  • suszona pietruszka - szczypta
  • suszony koperek – szczypta
  • przyprawa do grilla itp.
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Danie jednogarnkowe szaszłykowe
Wszystkie warzywa dokładnie umyć, cukinię wyszorować, pieczarki oczyścić. Paprykę i obraną cebulę pokroić na dość spore kawałki np. (ok. 1,5cm x 1,5cm). Cukinię pokroić w plastry wielkości ok. 1-1,5 cm, jeśli jest dosyć gruba, przekroić dodatkowo na pół.

Pieczarki również przekroić na pół, jeśli są duże, to pokroić na ćwiartki. Fileta umyć, oczyścić, pokroić na kawałki zbliżone wielkością do pokrojonych kawałków warzyw. Mięso obtoczyć w musztardzie, posypać solą i pieprzem oraz większą częścią ziół.

Zamiast czosnku suszonego można użyć oczywiście świeżego. Odstawić na ok. 30 minut. W tym czasie pokrojone warzywa podsmażyć na oliwie, dodać również zioła i przyprawy.

Poddusić warzywa al dente, po czym pod koniec, dodać pokrojonego fileta i podgrzewać jeszcze kilka minut często mieszając.

Dusić kilka minut w zależności od wielkości mięsa i ilości składników. Odstawić do pełnego dojścia smaków. Można podawać z młodymi ziemniakami z koperkiem i mizerią.  
Danie jednogarnkowe szaszłykowe
Warzywa pokroić na dość duże kawałki, gdyż po zmięknięciu i tak zmniejszą swą objętość
Danie jednogarnkowe szaszłykowe
Paprykę pokroić na kilkunasto milimetrowe kawałki, a cukinię a plastru bądź półksiężyce
Danie jednogarnkowe szaszłykowe
Wszystko udusić na małym ogniu i doprawić całą gamą grillowych ziół. Zapewniam, że zapach będzie cudowny

Tagi:

danie warzywa