Sposób przygotowania:
Chleb z cukinią i ziemniakamiEtap 1

Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilkanaście minut.
Etap 2

Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków, cukinię umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach razem ze skórką.
Etap 3

Mąkę, sól i ostropest przesypać do miski, dokładnie wymieszać.
Etap 4

Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, wodę, ziemniaki i cukinię, wymieszać.
Etap 5

Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 6

Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do trzech małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Etap 7

Chleb piec w 200 stopniach z funkcją hydropieczenie (lub na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą) przez ok. 50-60 minut.
Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.
jagoda59