Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Chleb z cukinią i ziemniakami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pszenny chleb na drożdżach. Dodatek ugotowanych ziemniaków i tartej świeżej cukinii sprawia, że chlebek jest wilgotny i długo utrzymuje świeżość.

Chleb z cukinią i ziemniakami

Składniki:

Chleb z cukinią i ziemniakami

 

Sposób przygotowania:

Chleb z cukinią i ziemniakami

Etap 1

Chleb z cukinią i ziemniakami
Rozczyn przygotowany z mleka drożdży i cukru.

Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilkanaście minut.

Etap 2

Chleb z cukinią i ziemniakami
Przeciśnięte przez praskę ugotowane ziemniaki i starta na tarce cukinia.

Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków, cukinię umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach razem ze skórką.

Etap 3

Chleb z cukinią i ziemniakami
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Mąkę, sól i ostropest przesypać do miski, dokładnie wymieszać.

Etap 4

Chleb z cukinią i ziemniakami
Cukinia ziemniaki woda i rozczyn drożdżowy dodane do sypkich składników.

Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, wodę, ziemniaki i cukinię, wymieszać.

Etap 5

Chleb z cukinią i ziemniakami

Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Etap 6

Chleb z cukinią i ziemniakami

Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do trzech małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.

Etap 7

Chleb z cukinią i ziemniakami

Chleb piec w 200 stopniach z funkcją hydropieczenie (lub na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą) przez ok. 50-60 minut.

Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.