Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Dżem z cukinii 4

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny, aksamitny dżem z cukinii z cytrusową nutą

Dżem z cukinii 4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem z cukinii 4

 

  • 2 kg cukinii
  • Ok. 300g cukru
  • Łyżka soku z cytryny
  • Opakowanie galaretki pomarańczowej (takie na ½ l wody)
  • Ok. 30g żelfiksu 2:1

 

Sposób przygotowania:

Dżem z cukinii 4
Cukinię myjemy, obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w dość drobną kostkę. Ważymy i na każde pół kg cukinii dajemy 100g cukru. Z 2 kg cukinii powinno wyjść mniej więcej 1,5kg miąższu. Do cukinii wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, aż cukinia puści sok. Garnek z cukinią stawiamy na palniku i zaczynamy podgrzewać mieszając od czasu do czasu. Jak się zagotuje, to gotujemy przez 15 minut, pamiętając o mieszaniu. Studzimy i miksujemy za pomocą blendera na gładki mus. Dodajemy żelfix (10g na każde pół kilograma cukinii), mieszając doprowadzamy do wrzenia, wtedy wsypujemy galaretkę pomarańczową i po dokładnym wymieszaniu, gorącym dżemem wypełniamy wyparzone słoiczki. Zakręcamy czystymi i suchymi nakrętkami, stawiamy do góry dnem, a jak ostygną to odwracamy i sprawdzamy, czy wszystkie dobrze się zamknęły.
Dżem z cukinii 4
Zaczynamy od zasypania cukinii cukrem i czekamy aż puści sok
Dżem z cukinii 4
Cukinię miksujemy blenderem na gładką masę
Dżem z cukinii 4
Dodajemy galaretkę pomarańczową i dokładnie mieszamy
Dżem z cukinii 4
Słoiczki stawiamy do góry dnem i trzymamy tak aż ostygną

Tagi:

cukinia