zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Dżem cytrynowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

dżem słodko kwaśny z nutką goryczy

Dżem cytrynowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem cytrynowy

 

  • 1 kg cytryn
  • 2 szk cukru
  • 1 żel do dżemów

 

Sposób przygotowania:

Dżem cytrynowy
Cytryny sparzyć.
Z każdej z nich zetrzeć na drobnych oczkach skórkę.
Cytryny bez skórki pokroić na kawałki, usunąć pestki.
Pokrojone cytryny wrzucić do rozdrabniacza i dokładnie zmiksować.
Startą skórkę i zmiksowane owoce wrzucić do rondla lub na patelnię, dodać cukier i smażyć około 15 minut.
Dodać żel do dżemów i smażyć jeszcze około 3 minuty.
Gorącym dżemem napełnić słoiczki i szczelnie zamknąć.
Dżem cytrynowy
cytryny sparzyć i zetrzeć z nich skórkę na drobnych oczkach
Dżem cytrynowy
cytryny bez skórki pokroić na kawałki i usunąć pestki
Dżem cytrynowy
skórkę i zmiksowane cytryny wrzućć na głęboką patelnię
Dżem cytrynowy
gotowy dżem nakładać do słoiczków i szczelnie zamknąć