kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Dżem czarny bez – mirabelka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Typowo jesienne połączenie dwóch polskich owoców, które nierzadko znajdziemy dziko rosnące na łąkach i polach. Do połączenia tych dwóch smaków natchnęło mnie bliskie sąsiedztwo dwóch krzaczków, z których obrywałam owoce.

Dżem czarny bez – mirabelka

Składniki:

Dżem czarny bez – mirabelka

podstawowe

  • mirabelki wypestkowane 500 g
  • czarny bez 500 g
  • cukier 500 g
  • woda 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Dżem czarny bez – mirabelka
Słoiki myjemy i sterylizujemy w piekarniku nastawionym na 100 stopni przez 20 minut lub wyparzamy wrzątkiem.

Owoce myjemy. Mirabelki umieszczamy w garnku, podlewamy dwoma łyżkami wody i gotujemy na bardzo małym ogniu, aż puszczą sok. Czarny bez obieramy widelcem z łodyżek. Dodajemy do mirabelek, razem z cukrem i kontynuujemy gotowanie do uzyskania pożądanej konsystencji. Możemy przeprowadzić próbę nakładając nieco dżemu na talerzyk i włożyć na 10-15 minut do lodówki. Jeśli jest wystarczająca gęsty kończymy gotowanie. 

Gorącym dżemem napełniamy wyparzone lub wysterylizowane słoiczki. Zakręcamy. Nie wymaga pasteryzacji.