Sposób przygotowania:
Dżem czarny bez – mirabelka
Słoiki myjemy i sterylizujemy w piekarniku nastawionym na 100 stopni przez 20 minut lub wyparzamy wrzątkiem.
Owoce myjemy. Mirabelki umieszczamy w garnku, podlewamy dwoma łyżkami wody i gotujemy na bardzo małym ogniu, aż puszczą sok. Czarny bez obieramy widelcem z łodyżek. Dodajemy do mirabelek, razem z cukrem i kontynuujemy gotowanie do uzyskania pożądanej konsystencji. Możemy przeprowadzić próbę nakładając nieco dżemu na talerzyk i włożyć na 10-15 minut do lodówki. Jeśli jest wystarczająca gęsty kończymy gotowanie.
Gorącym dżemem napełniamy wyparzone lub wysterylizowane słoiczki. Zakręcamy. Nie wymaga pasteryzacji.
Owoce myjemy. Mirabelki umieszczamy w garnku, podlewamy dwoma łyżkami wody i gotujemy na bardzo małym ogniu, aż puszczą sok. Czarny bez obieramy widelcem z łodyżek. Dodajemy do mirabelek, razem z cukrem i kontynuujemy gotowanie do uzyskania pożądanej konsystencji. Możemy przeprowadzić próbę nakładając nieco dżemu na talerzyk i włożyć na 10-15 minut do lodówki. Jeśli jest wystarczająca gęsty kończymy gotowanie.
Gorącym dżemem napełniamy wyparzone lub wysterylizowane słoiczki. Zakręcamy. Nie wymaga pasteryzacji.