Sposób przygotowania:
Dżem z mirabelek z amaretto
Słoiki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C.
Mirabelki myjemy i wyjmujemy pestki (ja robię to za pomocą drylownicy do wiśni). Dodajemy do nich cukier, przykrywamy i pozostawiamy na kilka godzin, by owoce puściły sok. Po tym czasie mirabelki gotujemy na małym ogniu aż owoce się zeszklą i zagęszczą.
Dodajemy amaretto i gotujemy jeszcze kilka minut aż alkohol odparuje. Gorący przekładamy do wysterylizowanych słoików.
Pasteryzujemy 15-20 minut w piekarniku w 100 stopniach C.
Mirabelki myjemy i wyjmujemy pestki (ja robię to za pomocą drylownicy do wiśni). Dodajemy do nich cukier, przykrywamy i pozostawiamy na kilka godzin, by owoce puściły sok. Po tym czasie mirabelki gotujemy na małym ogniu aż owoce się zeszklą i zagęszczą.
Dodajemy amaretto i gotujemy jeszcze kilka minut aż alkohol odparuje. Gorący przekładamy do wysterylizowanych słoików.
Pasteryzujemy 15-20 minut w piekarniku w 100 stopniach C.
SylaUla