Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Dżem dyniowo-jabłkowy z cytryną

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszny, lekko kwaskowaty dżem z dyni i papierówek z dodatkiem cytryn, czyli jesień zamknięta w słoiku.

Dżem dyniowo-jabłkowy z cytryną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dżem dyniowo-jabłkowy z cytryną

 

  • 1,5 kg dyni (waga po obraniu)
  • 1 kg jabłek (ja użyłam papierówek)
  • 2 duże cytryny
  • cukier
  • 0,5 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Dżem dyniowo-jabłkowy z cytryną
Cytrynę sparzamy wrzątkiem, ścieramy skórkę na tarce (bez albedo), wyciskamy sok. Z dyni usuwamy nasiona, obieramy, kroimy w kostkę. Podlewamy wodą i dusimy przez 15 minut. W tym czasie obieramy jabłka. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Polewamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Jabłka dodajemy do dyni wraz ze skórka z cytryny. Dusimy pod przykryciem jeszcze 10 minut, po czym zdjemujemy pokrywke i smażymy na wolnym ogniu do czasu aż większość soku odparuje. Słodzimy do smaku (aby dżem był lekko kwaskowaty, wsypałam 7 łyżek cukru). Dżem wkładamy do wyparzonych słoiczków o pojemności 200- 250 ml. Pasteryzujemy 8-10 minut. Po wyciągnięciu z wody odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do przestygnięcia.
Dżem dyniowo-jabłkowy z cytryną
Z dyni usuwamy nasiona, obieramy, kroimy w kostkę. Podlewamy wodą i dusimy przez 15 minut.
Dżem dyniowo-jabłkowy z cytryną
W tym czasie obieramy jabłka. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Polewamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Jabłka dodajemy do dyni wraz ze skórka z cytryny.
Dżem dyniowo-jabłkowy z cytryną
Dusimy pod przykryciem jeszcze 10 minut, po czym zdjemujemy pokrywke i smażymy na wolnym ogniu do czasu aż większość soku odparuje. Słodzimy do smaku (aby dżem był lekko kwaskowaty, wsypałam 7 łyżek cukru).