Sposób przygotowania:
Dżem dyniowo-jabłkowy z cytryną
Cytrynę sparzamy wrzątkiem, ścieramy skórkę na tarce (bez albedo), wyciskamy sok. Z dyni usuwamy nasiona, obieramy, kroimy w kostkę. Podlewamy wodą i dusimy przez 15 minut. W tym czasie obieramy jabłka. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Polewamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Jabłka dodajemy do dyni wraz ze skórka z cytryny. Dusimy pod przykryciem jeszcze 10 minut, po czym zdjemujemy pokrywke i smażymy na wolnym ogniu do czasu aż większość soku odparuje. Słodzimy do smaku (aby dżem był lekko kwaskowaty, wsypałam 7 łyżek cukru). Dżem wkładamy do wyparzonych słoiczków o pojemności 200- 250 ml. Pasteryzujemy 8-10 minut. Po wyciągnięciu z wody odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do przestygnięcia.
rozmarzona.marzena
Bernadetta
Dziękuję i polecam :)
jaNina
Warto zrobić taki dżemik! 5+
Bernadetta
JaNinko, z pomarańczą również muszę zrobić, bo ten smak od dawna za mną chodzi :)
iziona
Bernadetta
Iziona, ja te małe wykorzystuję tylko do dekoracji, bo jakoś nie mam serca, by ich życia pozbawiać :D, ale moja Mama robi z nich w zasadzie wszystko- od zup, przez dżemy i ciasta :)
iziona
Dziękuję za odpowiedź bo właśnie się zastanawiałam czy one są jadalne czy tylko stanowią piękną ozdobę ogrodu.