Sposób przygotowania:
Dżem dyniowy z pomarańczami
Miąższ z dyni przekładamy do garnka i podlewamy odrobiną wody oraz sokiem z cytryny.
Dodajemy obrany i pokrojony w plastry imbir, oraz skórkę stertą z jednej pomarańczy. Zagotowujemy.
Resztę pomarańczy obieramy i kroimy na kawałki. Dodajemy do dyni i gotujemy, aż się rozpadnie i dość mocno odparuje. Wtedy dosypyjemy cukier i jeszcze przez ok 15 minut gotujemy, ciągle mieszając.
Dżem przecieramy przez sito i jeszcze raz zagotowujemy. Przekładamy do wyparzonych słoików i dokładnie zakręcamy. Odstawiamy do zawekowania.
Dodajemy obrany i pokrojony w plastry imbir, oraz skórkę stertą z jednej pomarańczy. Zagotowujemy.
Resztę pomarańczy obieramy i kroimy na kawałki. Dodajemy do dyni i gotujemy, aż się rozpadnie i dość mocno odparuje. Wtedy dosypyjemy cukier i jeszcze przez ok 15 minut gotujemy, ciągle mieszając.
Dżem przecieramy przez sito i jeszcze raz zagotowujemy. Przekładamy do wyparzonych słoików i dokładnie zakręcamy. Odstawiamy do zawekowania.