WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 840]

Dżem dyniowy z pomarańczami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo ciekawy w smaku dżem dyniowy z dodatkiem pomarańczy, które zapewniają gęstość oraz lekką goryczkę.

Dżem dyniowy z pomarańczami

Składniki:

Dżem dyniowy z pomarańczami

 

Sposób przygotowania:

Dżem dyniowy z pomarańczami
Miąższ z dyni przekładamy do garnka i podlewamy odrobiną wody oraz sokiem z cytryny.

Dodajemy obrany i pokrojony w plastry imbir, oraz skórkę stertą z jednej pomarańczy. Zagotowujemy.

Resztę pomarańczy obieramy i kroimy na kawałki. Dodajemy do dyni i gotujemy, aż się rozpadnie i dość mocno odparuje. Wtedy dosypyjemy cukier i jeszcze przez ok 15 minut gotujemy, ciągle mieszając.

Dżem przecieramy przez sito i jeszcze raz zagotowujemy. Przekładamy do wyparzonych słoików i dokładnie zakręcamy. Odstawiamy do zawekowania.