Jenny Morris

Jenny Morris

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Dżem figowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dżem figowy to pyszne połączenie czerwonego wina, aromatycznego imbiru i chili w jednym. Warte wypróbowania!

Dżem figowy

Składniki:

Dżem figowy

 

  • ½ szklanki wody
  • 125 ml octu z czerwonego wina
  • szklanka cukru
  • 3 centymetrowy kawałek imbiru, obranego, posiekanego
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 4 duże, czerwone papryczki chili
  • 12 fig

Sposób przygotowania:

Dżem figowy
Ustaw garnek na małym ogniu i wlej do niego wodę, ocet i cukier. Wymieszaj. Dodaj imbir, czosnek, całe papryczki i figi pokrojone w ćwiartki. Gotuj 15-20 minut aż figi zmięknął. Odstaw do wystygnięcia. Przelej do wygotowanego słoika.