WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1597]

Prośnianki w occie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prośnianki czyli gąski to mało znane grzyby, które idealnie nadają się do marynowania. Są twarde i sprężyste po zamarynowaniu. Fajne do obiadu, kanapek czy sałatek.

Prośnianki w occie

Składniki:

Prośnianki w occie

 

Sposób przygotowania:

Prośnianki w occie

ETAP 1:

Grzyby namoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. Następnie dokładnie umyć i oczyścić. Przygotowane grzyby przełożyć do słoika/słoików. Powinny sięgać do 3/4 wysokości słoika.

Do każdego słoika wrzucić kulki ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Wodę, ocet sól i cukier zagotować w rondlu. Gorącą zalewą zalać grzyby w słoikach. Słoiki dobrze zakręcić. Odstawić do góry dnem. Wystudzić w tej pozycji.

Odwrócić i schować do spiżarni.