Sposób przygotowania:
Dżem mandarynkowy z nutką limonki
Wersja I słodka : mandarynki starannie obieramy ze skórki i warstwy białego albedo. Dodatkowo na pomocą ostrego nożyka ściągamy delikatną błonę otaczającą miąższ mandarynki. Miąższ blendujemy przekładamy do garnka.
Wersja II wytrawna : mandarynki obieramy starannie ze skórki i warstwy białego albedo.
Mandarynki starannie blendujemy, następnie przecieramy przez sitko i przekładamy do garnka.
Wersja I i II : do mandarynek wyciskamy sok z 1 limonki i dodajemy cukier – mieszamy i zagotowujemy. Zmniejszamy płomień na średni i gotujemy dżem około 45 minut co jakiś czas mieszając.
Po 45 minutach nadmiar płynu powinien odparować a dżem powinien nabrać konsystencji syropu.
Dżem przelewamy do wyparzonych słoiczków, starannie je zakręcamy i stawiamy na desce do góry dnem, zostawiamy je tak do całkowitego wystygnięcia.
Słoiki przenosimy do spiżarni, smacznego ; )
Z tej proporcji wyszły mi 2 słoiczki do 250 ml ; )
Wersja II wytrawna : mandarynki obieramy starannie ze skórki i warstwy białego albedo.
Mandarynki starannie blendujemy, następnie przecieramy przez sitko i przekładamy do garnka.
Wersja I i II : do mandarynek wyciskamy sok z 1 limonki i dodajemy cukier – mieszamy i zagotowujemy. Zmniejszamy płomień na średni i gotujemy dżem około 45 minut co jakiś czas mieszając.
Po 45 minutach nadmiar płynu powinien odparować a dżem powinien nabrać konsystencji syropu.
Dżem przelewamy do wyparzonych słoiczków, starannie je zakręcamy i stawiamy na desce do góry dnem, zostawiamy je tak do całkowitego wystygnięcia.
Słoiki przenosimy do spiżarni, smacznego ; )
Z tej proporcji wyszły mi 2 słoiczki do 250 ml ; )
SylaUla