Magda_Daria

Magda_Daria

Szef Kuchni
[Przepisów: 25]

Dżem jabłkowo - malinowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gdybym miała opisać to jednym zdaniem to byłoby ono bardzo krótkie : niebo w gębie. Idealne jako dodatek do herbaty na zimowe wieczory, do wszelakich ciast i deserów oraz doskonały z pieczywem

Dżem jabłkowo - malinowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dżem jabłkowo - malinowy

 

  • 1 kg malin
  • 2 kg jabłek
  • 1 kg cukru
  • 3 saszetki żel- fixu / konfitur -fixu/ dżem-fixu 3 : 1

Sposób przygotowania:

Dżem jabłkowo - malinowy
Obierz i pokrój jabłka (usuwając także nasiona), przełóż do garnka, zalej wodą do wysokości jabłek, przykryj i duś przez 25 min na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając. Maliny ugotuj w osobnym naczyniu - rozgnieć i na małym ogniu gotuj przez kilka minut często mieszając. Kiedy jabłka będą już gotowe dodaj do nich maliny oraz żel - fixy. Dokładnie wymieszaj, pogotuj kilka minut a następnie fofaj cukier. Ponownie wymieszaj i gotuj kilka minut. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoiczków, pasteryzuj 10 min. a nastepnie wyciągnij, ułóż do góry dnem i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Dżem jabłkowo - malinowy
Duś jabłka przez 25 minut a następnie dodaj do nich podgotowane maliny
Dżem jabłkowo - malinowy
Dodaj żel - fixy a następnie cukier, wymieszaj i gotuj przez następne kilka minut
Dżem jabłkowo - malinowy
Gotowy dżem przełóż do wyparzonych słoiczków, pasteryzuj i gotowe