lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Dżem malinowy.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo dobry domowy dżem.

Dżem malinowy.

Składniki:

Dżem malinowy.

 

  • 2 kg malin
  • 1 żelfiks
  • 500 g cukru
  • 5 łyżek wody

Sposób przygotowania:

Dżem malinowy.
Maliny oczyścić i dobrze umyć. Umyte maliny rzucić do garnka. Maliny możemy trochę rozdrabniać widelcem. Do gotujących się malin dolać trochę wody. Maliny gotować przez jakąś chwilę. W następnej kolejności dodać cukier i jeszcze przez parę chwil gotować. Po ugotowaniu maliny przestudzić i przetrzeć przez sito, a w następnej kolejności dalej gotować, aż do zagęszczenia masy oraz trzeba dodać do tego jedne opakowanie żelfiksu. Całość ponownie zagotować. Po zagotowaniu dżem mieszać, aż powstała piana zaniknie. Dżem nakładać do słoików. Słoiki bardzo dokładnie zakręcić i pasteryzować jeszcze przez 8 minut. Po pasteryzacji słoiki ułożyć do góry dnem i pozostawić w takiej pozycji aż do wystygnięcia.