Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Dżem jabłkowy wg Rossie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Prosty dżem jabłkowy. Na szarlotkę i do zjedzenia prosto ze słoika :)

Dżem jabłkowy wg Rossie

Składniki:

Dżem jabłkowy wg Rossie

 

Sposób przygotowania:

Dżem jabłkowy wg Rossie
Jabłka należy obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki, wyrzucając oczywiście gniazda nasienne. Zasypać cukrem, wymieszać z sokiem z cytryny i zostawić pod przykryciem na noc. Następnego dnia całość przełożyć do odpowiedniego garnka, dodać resztę cukru i smażyć razem do momentu, aż jabłka się rozgotują. Gorące przelewać do wyparzonych słoików, zakręcić, ustawić do góry dnem.