Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Dżem jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

bardzo smaczny dżem jabłkowy

Dżem jabłkowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Dżem jabłkowy

 

  • 3 kg jabłek
  • cukier 0.5 kg
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół paczka żel-fix
  • 1 łyżka miodu
  • 0,5 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Dżem jabłkowy
Jabłka dokładnie umyć i obrać ze skórki.Pokroić jabłka na ćwiartki,usuwając gniazda nasienne.Do garnka wlać wodę razem z pokrojonymi jabłkami.Podgotować ok 10 min.Następnie dodać cukier,łyżeczkę cynamonu i żel-fix.dokładnie wszystko wymieszać.Podgotować jeszcze ok 10 minut ciągle mieszając aby nie przypalić dżemu.Pod koniec gotowania dodać łyżkę miodu i wymieszać.Przełożyć do wyparzonych słoików.Nie pasteryzować.
Dżem jabłkowy
Pokrojone jabłka należy wrzucić do garnuszka i zagotować
Dżem jabłkowy
Jabłka należy obrać ze skórki i pokroic na ćwiartki