Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Dżem jarzębinowo-jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Przetwory można można zrobić ze wszystkiego. Tym razem skusiłam się na jarzębinę. Chcesz poznać przepis? Zapraszam!

Dżem jarzębinowo-jabłkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem jarzębinowo-jabłkowy

 

  • 1 kg jarzębiny
  • 1 kg cukru
  • 3 jabłka

Sposób przygotowania:

Dżem jarzębinowo-jabłkowy
Zbieramy jarzębinę. Oddzielamy zepsute od dobrych i gałązek. Przekładamy do durszlaka. Dokładnie przepłukujemy wszystko wodą. Jedna szkoła mówi, że należy zamrozić je na dwa dni. Druga wskazuje, że wystarczą przymrozki. Ja jarzębiny nie mroziłam. Przełożyłam na patelnie. Zasypałam połową porcji cukru. Dołożyłam pokrojone jabłka. Zasypałam resztą cukru. Mieszałam co jakiś czas. Gotowałam 40 minut. Następnie napełniłam do słoików i zawekowałam.
Dżem jarzębinowo-jabłkowy
Etap 1 - oczyszczamy jarzębiny i dokładnie myjemy
Dżem jarzębinowo-jabłkowy
Etap 2 - zasypujemy jarzębinę cukrem
Dżem jarzębinowo-jabłkowy
Etap 3 - układam na jarzębinie pokrojone jabłka
Dżem jarzębinowo-jabłkowy
Etap 4 - przekładamy do słoików w całości lub zblenderowane