dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Dżem jarzębinowy z jabłkami i gruszką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Dżem z owoców jarzębiny z dodatkiem jabłek i gruszek.

Dżem jarzębinowy z jabłkami i gruszką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem jarzębinowy z jabłkami i gruszką

 

  • 1 kg jarzębiny
  • 1/2 kg jabłek
  • 2-3 gruszki
  • 1 kg cukru

 

Sposób przygotowania:

Dżem jarzębinowy z jabłkami i gruszką
Jarzębinę dokładnie płuczemy, a następnie osuszamy. Zamrażamy na 24 godziny, aby pozbyć się gorzkiego smaku. Do garnka wlewamy ok 350 ml wody. Dodajemy cukier i dokładnie rozpuszczamy. Do syropu wsypujemy rozmrożoną jarzębinę i chwilę całość gotujemy co jakiś czas mieszając. Do podgotowanej jarzębiny dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka i gruszki. Gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając aż zgęstniej. Następnie gorący dżem przekładamy do słoików szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Smacznego.
Dżem jarzębinowy z jabłkami i gruszką
Owoce jarzębiny dokłądnie płuczemy, osuszamy i zamrażamy.
Dżem jarzębinowy z jabłkami i gruszką
Do gotującego się syropu wsypujemy rozmrożoną jarzębinę.
Dżem jarzębinowy z jabłkami i gruszką
Do podgotowanej jarzębiny wsypujemy pokrojone jabłka i gruszki.
Dżem jarzębinowy z jabłkami i gruszką
Dżem gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż zgęstnieje.