Sposób przygotowania:
Dżem z jabłek i owoców jarzębiny
Owoce jarzębiny umyć dokładnie, osączyć z wody.
Zapakować do woreczka foliowego i na 2 dni włożyć do zamrażalnika.
Po dwóch dniach, wyjąć, zagotować wodę i do wrzącej włożyć zamrożone owoce.
Gotować pod przykryciem około 12 minut.
Przetrzeć przez sitko.
Przecier z jarzebiny razem z wodą, w której się gotowała wymieszać z cukrem. Zagotować, zszumować.
Do wrzącego wkładać starte na tarce o dużych oczkach jabłka.
Gotować razem, aż owoce staną sie szkliste, a dżem zgęstnieje.
Przełożyć do słoików i zamknąć.
Gdy wystygną wynieść w chłodne miejsce do piwnicy.
Zapakować do woreczka foliowego i na 2 dni włożyć do zamrażalnika.
Po dwóch dniach, wyjąć, zagotować wodę i do wrzącej włożyć zamrożone owoce.
Gotować pod przykryciem około 12 minut.
Przetrzeć przez sitko.
Przecier z jarzebiny razem z wodą, w której się gotowała wymieszać z cukrem. Zagotować, zszumować.
Do wrzącego wkładać starte na tarce o dużych oczkach jabłka.
Gotować razem, aż owoce staną sie szkliste, a dżem zgęstnieje.
Przełożyć do słoików i zamknąć.
Gdy wystygną wynieść w chłodne miejsce do piwnicy.