jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Dżem z jabłek i owoców jarzębiny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

dżem z jabłek i owoców jarzębiny, polecany na śniadanie do bułeczki z masełkiem

Dżem z jabłek i owoców jarzębiny

Składniki:

Dżem z jabłek i owoców jarzębiny

 

  • 1,5 kg jabłek
  • 1,5 szklanki wody
  • 40 dag jarzebiny
  • 1 kg cukru

Sposób przygotowania:

Dżem z jabłek i owoców jarzębiny
Owoce jarzębiny umyć dokładnie, osączyć z wody.

Zapakować do woreczka foliowego i na 2 dni włożyć do zamrażalnika.

Po dwóch dniach, wyjąć, zagotować wodę i do wrzącej włożyć zamrożone owoce.

Gotować pod przykryciem około 12 minut.

Przetrzeć przez sitko.

Przecier z jarzebiny razem z wodą, w której się gotowała wymieszać z cukrem. Zagotować, zszumować.

Do wrzącego wkładać starte na tarce o dużych oczkach jabłka.

Gotować razem, aż owoce staną sie szkliste, a dżem zgęstnieje.

Przełożyć do słoików i zamknąć.

Gdy wystygną wynieść w chłodne miejsce do piwnicy.