Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Dżem jarzębinowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

wbrew pozorom świetnie smakuje

Dżem jarzębinowy

Składniki:

Dżem jarzębinowy

 

  • 3 kg cukru
  • 1 litr wody
  • 1/2 litra wytrawnego czerwonego wina
  • 4 kg jarzębiny

Sposób przygotowania:

Dżem jarzębinowy
Do dżemu używać tylko zdrowych i dojrzałych jagód jarzębiny. Do garnka dać 3 kg cukru, 1 litr wody i wino. Ugotować syrop, dodać jarzębinę i gotować tak długo, aż wywar stanie się gęsty. Wlać do słoików, zamknąć wyparzonymi nakrętkami. Pasteryzować. Po ostygnięciu odstawić w chłodne miejsce.