jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Dżem malinowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam też dżem malinowy z całych malin nie przecieranych, chociaż nie wszystkim z pestkami smakuje.

Dżem malinowy Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Dżem malinowy

 

  • maliny1 kg
  • żelfix 1 szt.
  • cukier 350 g
  • sok z cytryny 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Dżem malinowy
Maliny przebrać i opłukać na sicie, rozgnieść łyżką lub pałką do ucierania masy.

Maliny przełożyć do garnka z grubym dnem, wsypać żelfix i wymieszać dokładnie. 

Postawić na gaz i zagotować, zmniejszyć płomień i gotować około 3-5 minut mieszając cały czas.

Następnie wsypać cukier kryształ i zagotować mieszając cały czas.

Gotować na małym ogniu 5 minut, dodać sok z cytryny i zdjąć z ognia.

Mieszać do zaniku piany i gorące wlewać do słoików. Pasteryzować około 10 minut.
Dżem malinowy
Przygotować maliny,można opłukać na sicie
Dżem malinowy
Maliny można rozgnieść pałką drewnianą lub łyżką
Dżem malinowy
Do rozgniecieonych malin wsypać zelfix i wymieszać
Dżem malinowy
Wymieszać wszystko i zagotować maliny, zmiksować
Dżem malinowy
Dalej gotować i wsypać cuker kryształ
Dżem malinowy
Wymieszać i zagotować 35 minut i wlewać do słoików