Sposób przygotowania:
Dżem malinowy
Maliny przebrać i opłukać na sicie, rozgnieść łyżką lub pałką do ucierania masy.
Maliny przełożyć do garnka z grubym dnem, wsypać żelfix i wymieszać dokładnie.
Postawić na gaz i zagotować, zmniejszyć płomień i gotować około 3-5 minut mieszając cały czas.
Następnie wsypać cukier kryształ i zagotować mieszając cały czas.
Gotować na małym ogniu 5 minut, dodać sok z cytryny i zdjąć z ognia.
Mieszać do zaniku piany i gorące wlewać do słoików. Pasteryzować około 10 minut.
Maliny przełożyć do garnka z grubym dnem, wsypać żelfix i wymieszać dokładnie.
Postawić na gaz i zagotować, zmniejszyć płomień i gotować około 3-5 minut mieszając cały czas.
Następnie wsypać cukier kryształ i zagotować mieszając cały czas.
Gotować na małym ogniu 5 minut, dodać sok z cytryny i zdjąć z ognia.
Mieszać do zaniku piany i gorące wlewać do słoików. Pasteryzować około 10 minut.