jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 472]

Dżem z czereśni czerwonych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 300
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Taki dżemik to doskonały dodatek do deserów, do naleśników, na kanapki, do gofrów. Ja nie robiłam bardzo słodkiego.

Dżem z czereśni czerwonych

Składniki:

Dżem z czereśni czerwonych

 

Sposób przygotowania:

Dżem z czereśni czerwonych
Czereśnie umyć dokładnie i wydrylować kości, rozdrobnić owoce malakserem. Wsypać cukier i smażyć na wolnym ogniu do momentu aż zgęstnieje, często mieszając aby się nie przypaliło. Pod koniec wsypać kwasku cytrynowego dla podkreślenia smaku i wymieszać.

Gorący dżem wkładać do wyparzonych słoiczków i zakręcać. Pasteryzować około 10 minut.