sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 394]

Dżem mocno wiśniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny dżem o intensywnym wiśniowym smaku. Wzbogaciłam go dodatkiem soku powstałego po drylowaniu owoców.

Dżem mocno wiśniowy

Składniki:

Dżem mocno wiśniowy

Składniki

  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • 1 szkl soku z wiśni
  • 1,5 szkl cukru

Sposób przygotowania:

Dżem mocno wiśniowy
Do dużego garnka wlewamy sok z wiśni, dosypujemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając.

Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, dodajemy wydrylowane wiśnie. Gotujemy na średnim ogniu 20-2 minut. Czas uzależniony jest od wielkości i soczystości owoców.

Gorący dżem przekładamy do umytych słoików, zakręcamy wieczka. Pasteryzujemy w piekarniku ( 90 stopni ) lub garnku wyłożonym ściereczką przez 15 minut.