kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Dżem wiśniowo-rabarbarowy z truskawką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Moje dzieciaki uwielbiają dżemy. Często próbuję nowych połączeń smakowych, aby nie było nudno. Ten jest wyjątkowo pysznym eksperymentem.

Dżem wiśniowo-rabarbarowy z truskawką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dżem wiśniowo-rabarbarowy z truskawką

 

  • (na 3 słoiki po 350g)

 

 

Sposób przygotowania:

Dżem wiśniowo-rabarbarowy z truskawką
Owoce myjemy. Wiśnie drylujemy, z truskawek odcinamy szypułki i kroimy na 2 lub 4 części, rabarbar obieramy i kroimy w kawałki. Owoce umieszczamy w garnku. Dosypujemy cukier. Ścieramy skórkę z połówki cytryny i wyciskamy z niej sok. Całość gotujemy na wolnym ogniu do zagęszczenia. Konsystencje najlepiej sprawdzić nakładając łyżeczkę dżemy a mały talerzyk i sprawdzając jego gęstość po ochłodzeniu. Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych lub wysterylizowanych słoików i pasteryzujemy przez 15 minut.
Dżem wiśniowo-rabarbarowy z truskawką
Owoce myjemy. Wiśnie drylujemy, z truskawek odcinamy szypułki i kroimy na 2 lub 4 części, rabarbar obieramy i kroimy w kawałki. Owoce umieszczamy w garnku.
Dżem wiśniowo-rabarbarowy z truskawką
Dosypujemy cukier. Ścieramy skórkę z połówki cytryny i wyciskamy z niej sok.
Dżem wiśniowo-rabarbarowy z truskawką
Całość gotujemy na wolnym ogniu do zagęszczenia. Konsystencje najlepiej sprawdzić nakładając łyżeczkę dżemy a mały talerzyk i sprawdzając jego gęstość po ochłodzeniu.