Sposób przygotowania:
Łatwy dżem wiśniowy
Wiśnie umyć i pozbawić pestek (można wyjąć pestki ręcznie lub użyć drylownicy). Umyte wiśnie bez pestek umieścić w garnku i zasypać je białym cukrem oraz dodać do nich kwasek cytrynowy. Zasypane cukrem i kwaskiem wiśnie odstawić na kilkanaście minut (od 15 do 30 minut maksymalnie), by wytworzył się z nich sok. Po upływie tego czasu przestawić garnek z wiśniami na kuchenkę i włączyć ogień. Smażyć wiśnie na bardzo małym ogniu przez kilka godzin nie zapominając o częstym mieszaniu, by wiśnie się nie przypalały. Po upływie kilku godzin, gdy dżem wiśniowy uzyska, będzie miał zadowalającą nas odpowiednio gęstą konsystencję zdjąć garnek z ognia. Gorący dżem nalewać do słoiczków, które następnie szczelnie zakręcać i odstawiać do góry dnem. Wypełnione dżemem słoiczki odstawione dnem do góry pozostawiać w tej pozycji do ich ostygnięcia.