Sposób przygotowania:
Kiszona młoda kapustaETAP 1:
Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści i opłukać, przeciąć na cztery części, usunąć głąb, a liście poszatkować.
Kapustę układać kilkucentymetrowymi w warstwami w kamionkowym lub plastikowym naczyniu, przesypywać solą i dokładnie ubijać drewnianym tłuczkiem, aby puściła sok.
Pozostawić 4-5 cm wolnego miejsca, ponieważ kapusta będzie kipieć podczas fermentacji.
ETAP 2:
Wierzch przycisnąć talerzykiem o średnicy mniejszej niż średnica naczynia i czymś obciążyć – może to być np. napełniony wodą słoik, albo wyparzony kamień.
Całą kapusta powinna być przykryta sokiem. Naczynie z kapustą przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej na kilka dni.
ETAP 3:
Codziennie trzeba przebić kapustę kilkakrotnie aż do dna np. trzonkiem drewnianej łyżki.
Po kilku dniach można spróbować, czy kapusta jest już wystarczająco kwaśna. Jeśli tak, należy ją przenieść w chłodne miejsce.