SUPERPRZEPIS

Niskosłodzony syrop z kwiatów czarnego bzu

  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Niskosłodzony syrop z kwiatów czarnego bzu

Idealny zdrowotny dodatek do zimowej herbaty, a także aromatyczna baza letniej lemoniady. Syrop przygotowałam z mniejszą ilością cukru, przez co nie jest bardzo gęsty, ale bardzo dobrze się przechowuje.

Składniki:

Niskosłodzony syrop z kwiatów czarnego bzu

 

  • 40 dobrze rozwiniętych baldachów
  • 2 litry wody
  • 1 kg cukru
  • sok z pięciu cytryn

Sposób przygotowania:

Niskosłodzony syrop z kwiatów czarnego bzu

1.

Niskosłodzony syrop z kwiatów czarnego bzu
Umieszczone w garnku kwiaty zalać wrzącą wodą.

Baldachy zebrać w suchy dzień, w miejscu oddalonym od drogi.

Rozłożyć je najlepiej na białych arkuszach papieru i trochę poczekać, aby wyniosły się z nich wszelkiego rodzaju żyjątka.

Następnie od gałązek odciąć kwiaty – najlepiej to zrobić nożyczkami, bezpośrednio nad garnkiem, aby stracić jak najmniej pyłku.

Kwiaty zalać wrzątkiem i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin.

2.

Niskosłodzony syrop z kwiatów czarnego bzu
Do garnka dodać cukier i sok z cytryny, zagotować.

Po tym czasie przecedzić, do płynu dodać cukier i sok z cytryny. Doprowadzić do wrzenia (cukier musi się rozpuścić), ale już nie gotować.

3.

Niskosłodzony syrop z kwiatów czarnego bzu
Słoiczki pozostawić do góry dnem aż wystygną.

Przelać do wyparzonych słoiczków, zakręcić je i postawić do góry dnem aż do wystudzenia.

Syrop przechowywać w chłodnym miejscu.