misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe przetwory

Dżem morelowo brzoskwiniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszny, aromatyczny dżem zrobiony z dwóch rodzajów owoców. Doskonały nie tylko na kanapki, ale i do przełożenia ciasteczek.

Dżem morelowo brzoskwiniowy Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Dżem morelowo brzoskwiniowy

 

  • 700 g moreli (waga po pozbawieniu pestek)
  • 300 g brzoskwiń (waga po pozbawieniu pestek)
  • 350 g cukru
  • 1 żel fix

Sposób przygotowania:

Dżem morelowo brzoskwiniowy
Morele oraz brzoskwinie dokładnie myjemy i osuszamy. Następne pozbawiamy owoce pestek, po czym kroimy na mniejsze kawałki. Tak przygotowane owoce posypujemy żelfix-em i dokładnie mieszamy. Stawiamy na gazie i doprowadzamy do wrzenia.

Gdy zawartość garnka się zagotuje dodajemy cukier, mieszamy i za pomocą blendera miksujemy na gładką konsystencję. Po zagotowaniu się owocowej masy gotujemy ją przez 3 minuty.

Gorący dżem od razu przekładamy do słoiczków i od razu zakręcamy i odstawiamy do góry dniem do ostygnięcia.

Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Dżem morelowo brzoskwiniowy
Umyte i osuszone owoce pozbawiamy pestek
Dżem morelowo brzoskwiniowy
Pozbawione pestek owoce kroimy na mniejsze kawałki
Dżem morelowo brzoskwiniowy
do owoców dodajemy żel-fix i dokładnie mieszamy
Dżem morelowo brzoskwiniowy
Gdy owoce sięzagotują dodajemy do nich cukier
Dżem morelowo brzoskwiniowy
masę owocową za pomocą blendera miksujemy
Dżem morelowo brzoskwiniowy
Miksujemy do uzyskania jednolitej kosystencji
Dżem morelowo brzoskwiniowy
Napełnione dżemem słoiki stawiamy do góry dnem