Sposób przygotowania:
Dżem morelowo brzoskwiniowy
Morele oraz brzoskwinie dokładnie myjemy i osuszamy. Następne pozbawiamy owoce pestek, po czym kroimy na mniejsze kawałki. Tak przygotowane owoce posypujemy żelfix-em i dokładnie mieszamy. Stawiamy na gazie i doprowadzamy do wrzenia.
Gdy zawartość garnka się zagotuje dodajemy cukier, mieszamy i za pomocą blendera miksujemy na gładką konsystencję. Po zagotowaniu się owocowej masy gotujemy ją przez 3 minuty.
Gorący dżem od razu przekładamy do słoiczków i od razu zakręcamy i odstawiamy do góry dniem do ostygnięcia.
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Gdy zawartość garnka się zagotuje dodajemy cukier, mieszamy i za pomocą blendera miksujemy na gładką konsystencję. Po zagotowaniu się owocowej masy gotujemy ją przez 3 minuty.
Gorący dżem od razu przekładamy do słoiczków i od razu zakręcamy i odstawiamy do góry dniem do ostygnięcia.
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.