Sposób przygotowania:
Dżem morelowy
Morele powinny być dojrzałe, ale dość jędrne. Trzeba je dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Owoce przekrawamy na pół, usuwamy pestki i każdą połówkę przekrawamy jeszcze na pół. Przesypujemy je do dużego, szarokiego rondla, wlewamy wodę i stawiamy na palnik. Kiedy owoce zaczną puszczać sok dosypujemy cukier i na wolnym ogniu podgrzewamy cały czas mieszając, dolewamy sok cytrynowy i gotujemy ok. 30-40 min. od momentu zagotowania aż owoce się prawie rozpadną. Wrzący dżem nakładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy również wyparzonymi zakrętkami. Stawiamy do góry dnem, do ostygnięcia, sprawdzając czy zakrętki nie przeciekają.Z tej ilości składników wychodzi 7 słoików dżemu poj. 0,33l (lub 5x 0,33l i 4x0,15l) Ja słoików z dżemem nie pasteryzuję i doskonale się przechowują do następnego roku.
Sarenka
Pyza
mania
A.B.
Psujka