Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 851]

Dżem morelowy z cytryną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Dżem morelowy to idealny dodatek do ciepłych bułeczek, gofrów, naleśników itp. Fantastycznie sprawdza się również w ciastach.

Dżem morelowy z cytryną Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Dżem morelowy z cytryną

 

Sposób przygotowania:

Dżem morelowy z cytryną
Umyte morele pozbawić pestek przekrawając na pół. Wrzucić do garnka z szerokim i grubym dnem. Smażyć, aż owoce się rozpadną. Wsypać cukier. Dodać sok oraz skórkę z wyszorowanej i wyparzonej cytryny. Skórki nie musimy ścierać. Można wrzucić większe kawałki, a później wyciągnąć jak dżem będzie miał już odpowiednią konsystencję. Gorący dżem wlewać do słoików. Jeżeli słoiki się nie zamkną to pasteryzować 10min.
Dżem morelowy z cytryną
Morele umyć, pozbawić pestek i wrzucić do garnka.
Dżem morelowy z cytryną
Kiedy smażone morele się rozpadną i zgęstnieją dodać cukier i cytrynę.