WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pieczony schab z morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Aromatyczny, soczysty i lekko słodki, pieczony schab faszerowany suszonymi morelami. Idealny na obiad i jako wędlina.

Pieczony schab z morelami

Składniki:

Pieczony schab z morelami

 

  • ok 1,2 kg schabu środkowego
  • 300 g suszonych moreli
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 szkl białego wina
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięs
  • sól i pieprz
  • 1/4 szkl wody

Sposób przygotowania:

Pieczony schab z morelami

Mięso

Pieczony schab z morelami
Mięso nadziewamy suszonymi morelami i spinamy końce.

Suszone morele moczymy w winie ok pół godziny. Schab oczyszczamy, w środku robimy dziurę długim, ostrym nożem. Nacieramy przyprawami i do środka wkładamy odcedzone morele. Końce mięsa spinamy wykałaczkami.

Dodatki

Pieczony schab z morelami
Mięso obkładamy cebulą i czosnkiem i podlewamy wodą i winem.

Mięso przekładamy do naczynia, obkładamy pokrojoną cebulą i czosnkiem. Podlewamy wodą i winem pozostałym po moczenie moreli.

Pieczenie

Pieczony schab z morelami
Mięso często polewamy sosem powstałym podczas pieczenia.

Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i podpiekamy, aż się zarumieni. Wtedy zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ok godzinę, często polewając powstałym sosem.