Sposób przygotowania:
Dżem morelowy z żurawiną
Słoiczki umyłam i dokładnie osuszyłam. Morele opłukałam, osączyłam, poprzekrawałam na pół i usunęłam pestki. Odważyłam 2 kg owoców i wsypałam do rondla. Zasypałam je Żelfixem i dokładnie wymieszałam. Często mieszając doprowadziłam do wrzenia i dodałam cukier. Ponownie doprowadziłam do wrzenia, dodałam odważoną żurawinę i mieszając gotowałam na wolnym ogniu przez 3 minuty. Zdjęłam rondel z palnika i mieszałam dżem jeszcze chwilkę do zaniku piany. Gorący dżem nałożyłam do słoiczków, natychmiast je zakręcając (jeśli brzeg otworu niechcący się zbrudzi, trzeba wytrzeć go przed zakręceniem). Na kilkanaście minut zostawiłam słoiki do góry dnem.
KasiaJulcia
zewa
edytaha
zewa
Oj, dzięki kochana :)