misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Słodkie przetwory Michaeli

Dżem ogórkowo - imbirowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Nietypowy dżem dla miłośników nowych lekko pikantnych smaków...

Dżem ogórkowo - imbirowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem ogórkowo - imbirowy

 

 

Sposób przygotowania:

Dżem ogórkowo - imbirowy
Z odważonej ilości cukru bierzemy 2 kopiaste łyżki i wsypujemy do garnka w którym będziemy gotować dżem. Laskę wanilii przecinamy i wyjmujemy ziarenka, które dodajemy do garnka z cukrem. Laskę też zasypujemy tym cukrem. Ogórki myjemy dokładnie i kroimy w drobną kostkę razem ze skórką. Pokrojone ogórki (700 g) wsypujemy do garnka i mieszamy. Imbir obieramy, kroimy bardzo drobno i dodajemy do garnka (80 g). Mieszamy całość i wsypujemy żelfix, ponownie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gdy masa się gotuje wsypujemy pozostały cukier i doprowadzamy do wrzenia. Od momentu zagotowania gotujemy dżem 3 minuty zmniejszając ogień o połowę. Zdejmujemy z ognia, mieszamy i przekładamy (przelewamy) do słoików typu twist-off. Słoiki zakręcamy i odstawiamy na 10 minut do góry dnem, pod ściereczką. Po tym czasie słoiki odwracamy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

 SMACZNEGO!



UWAGA:

Przed wlaniem dżemu do słoików wyjmujemy laskę wanilii.
Dżem ogórkowo - imbirowy
do garnka wsypujemy 2 łyżki cukru i dodajemy ziarenka z laski wanilii...
Dżem ogórkowo - imbirowy
ogórki wraz ze skórką drobno kroimy i dodajemy do garnka w którym jest cukier z wanilią
Dżem ogórkowo - imbirowy
imbir obieramy i bardzo drobno kroimy...dodajemy do ogórków...
Dżem ogórkowo - imbirowy
dopiero gdy zawartość garnka się zagotuje dosypujemy pozostały cukier...