Sposób przygotowania:
Dżem ogórkowo - imbirowy
Z odważonej ilości cukru bierzemy 2 kopiaste łyżki i wsypujemy do garnka w którym będziemy gotować dżem. Laskę wanilii przecinamy i wyjmujemy ziarenka, które dodajemy do garnka z cukrem. Laskę też zasypujemy tym cukrem. Ogórki myjemy dokładnie i kroimy w drobną kostkę razem ze skórką. Pokrojone ogórki (700 g) wsypujemy do garnka i mieszamy. Imbir obieramy, kroimy bardzo drobno i dodajemy do garnka (80 g). Mieszamy całość i wsypujemy żelfix, ponownie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gdy masa się gotuje wsypujemy pozostały cukier i doprowadzamy do wrzenia. Od momentu zagotowania gotujemy dżem 3 minuty zmniejszając ogień o połowę. Zdejmujemy z ognia, mieszamy i przekładamy (przelewamy) do słoików typu twist-off. Słoiki zakręcamy i odstawiamy na 10 minut do góry dnem, pod ściereczką. Po tym czasie słoiki odwracamy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
SMACZNEGO!
UWAGA:
Przed wlaniem dżemu do słoików wyjmujemy laskę wanilii.
SMACZNEGO!
UWAGA:
Przed wlaniem dżemu do słoików wyjmujemy laskę wanilii.
Dorcia