Sposób przygotowania:
Dżem pomarańczowo-dyniowy Mariel
Dynię obrać ze skóry i wyczyścić z pestek , następnie pokroić w kostkę. Pomarańcze i cytrynę sparzyć i obrać ze skórek również pokroić na małe kawałki. Dynię włożyć do rondla i zasypać cukrem , pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny by wypuściła soki .Następnie dodać pokrojone pomarańcze i cytryny oraz przyprawy i smażyć na małym ogniu od czasu do czasu mieszając tak by cię dżemik nie przypalił.Ważne by smażyć bez przykrycia ,do momentu aż większość wody wyparuje a z dyni zrobi się papka .Jeśli uznamy , że kawałki owoców są za duże , można je zmiksować.Jak włączyłam mikser dosłownie na parę sekund tak , że częściowo tylko zmiksowałam owoce i dzięki temu powstała mi fajna konsystencja. Słoiki dokładnie umyć i odparzyć .nałożyć dżemu i pasteryzować 10 minut. Wyszły mi 3 słoiczki plus troszkę do salaterki .
k.tyczynski
misia14
misia14
to cytat z regulaminu...