mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Dżem pomarańczowo-dyniowy Mariel

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Naprawdę przepyszny dżemik z dyni i pomarańczy

Dżem pomarańczowo-dyniowy Mariel Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dżem pomarańczowo-dyniowy Mariel

 

Sposób przygotowania:

Dżem pomarańczowo-dyniowy Mariel
Dynię obrać ze skóry i wyczyścić z pestek , następnie pokroić w kostkę. Pomarańcze i cytrynę sparzyć i obrać ze skórek również pokroić na małe kawałki. Dynię włożyć do rondla i zasypać cukrem , pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny by wypuściła soki .Następnie dodać pokrojone pomarańcze i cytryny oraz przyprawy i smażyć na małym ogniu od czasu do czasu mieszając tak by cię dżemik nie przypalił.Ważne by smażyć bez przykrycia ,do momentu aż większość wody wyparuje a z dyni zrobi się papka .Jeśli uznamy , że kawałki owoców są za duże , można je zmiksować.Jak włączyłam mikser dosłownie na parę sekund tak , że częściowo tylko zmiksowałam owoce i dzięki temu powstała mi fajna konsystencja. Słoiki dokładnie umyć i odparzyć .nałożyć dżemu i pasteryzować 10 minut. Wyszły mi 3 słoiczki plus troszkę do salaterki .
Dżem pomarańczowo-dyniowy Mariel
Dynię oczyścić z pestek i skórki i pokroic w kostkę
Dżem pomarańczowo-dyniowy Mariel
pomarańczę i cytrynę sparzyć i pokroić na drobne kawałki
Dżem pomarańczowo-dyniowy Mariel
dynie z pomarańczy smażymy na małym ogniu bez przykrycia

Tagi:

dynia