Dżem porzeczkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idealny jako dodatek do smacznych kanapek

Dżem porzeczkowy

Składniki:

Dżem porzeczkowy

 

  • 1 i 1/2 kg czerwonych porzeczek
  • 500 g cukru zelującego

Sposób przygotowania:

Dżem porzeczkowy
1. Czerwone porzeczki obrać z gałązek oraz listków,przełożyć na sitko i opłukać 2. Owoce wrzucić do garnka.Część z nich rozgnieść za pomocą łyżki,żeby puściły sok. Przykryć i dusić przez 25 minut. 2. Po tym czasie wsypać cukier żelujący i, cały czas mieszając,doprowadzić do wrzenia. gotować jeszcze przez 4 minuty 3. Gorący dżem wlać do umytych słoików o pojemności 250 ml. Odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.