Sposób przygotowania:
Dżem porzeczkowy mix
Do przygotowania dżemu najlepiej zabrać się rano aby w ciągu dnia móc powtórzyć czynność z gotowaniem. Porzeczki umyć, usunąć szypułki i wrzucić je do garnka. Wsypać obydwa cukry i wymieszać. Garnek zostawić na około dwie godziny. Potem garnek z porzeczkami postawić na ogniu i zagotować. Gotować 15 minut na dużym ogniu a potem zmniejszyć ogień i na małym gotować godzinę od czasu do czasu mieszając. Następnie zdjęć garnek z ognia i zostawić do wystudzenia do wieczora. Wieczorem znowu zagotować i uważając aby się nic nie przypaliło gotować około godziny. Znów garnek zdjąć z ognia i zostawić na noc. Następnego dnia ponownie zagotować zawartość garnka i dżem będzie już dużo gęściejszy, należy więc częściej go mieszać i gotować do zgęstnienia i uzyskania konsystencji jaka nas zadowoli. Gorącym dżemem napełnić wyparzone słoiczki, szybko zakręcić zakrętkami i postawić słoiczki do góry dnem do wystudzenia. Potem słoiki wstawić do chłodnego i przewiewnego miejsca.