Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Dżem porzeczkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Każdego roku robię zapas tego dżemu. Uwielbiam go.

Dżem porzeczkowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Dżem porzeczkowy

 

  • 2 kg porzeczki,
  • 1 kg cukier,
  • 1 opakowanie dżemix

Sposób przygotowania:

Dżem porzeczkowy
Dżemix nie jest konieczny. Ja dodałam na 2 kg owoców jedno opakowanie Dżemixu 2:1, wtedy dżem wychodzi dość ścisły. Z 2 kg owoców wyszło mi 5 słoików( 250 ml) dżemu i 4 słoiki( 250 ml) soku. Porzeczki płuczemy, odstawiamy, żeby odciekły z wody, następnie przekładamy je do garnka, delikatnie przygniatamy dłonią i zasypujemy cukrem. Garnek przykrywamy ściereczką lub gazą i odstawiamy na noc( ewentualnie kilka godzin). Następnie porzeczki smażymy na małym ogniu przez około 1 godzinę. Jeśli chcemy, możemy odlać sok, wtedy dżem nie będzie zbyt rzadki. Następnie dosypujemy Dżemix, dokładnie mieszamy i gorący dżem przekładamy do słoików od razu je zakręcając. Słoiki stawiamy do góry dnem, gdy przestygną odwracamy.
Dżem porzeczkowy
Dżem porzeczkowy
Dżem porzeczkowy
Dżem porzeczkowy