Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Kwaśny dżem porzeczkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kwaskowaty dżem to świetny dodatek do mojego ulubionego deseru czyli jogurtu z własnymi dodatkami

Kwaśny dżem porzeczkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kwaśny dżem porzeczkowy

 

  • 1,2 kg porzeczki
  • 1 szkl cukru
  • 3 łyżki żel fix

Sposób przygotowania:

Kwaśny dżem porzeczkowy
Porzeczki obieramy i myjemy, posypujemy połową szkl cukru i odkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia przekładamy całość na dużą patelnie, zalewamy sokiem, posypuje połową szkl cukru, który z nich wyciekł i trzymamy na ogniu 15 minut. Następnie dodaję żel fix i jeszcze chwilę (z 5 minut) duszę. Następnie wypełniam dżemem czyste słoiki i odwracam do góry dnem.
Kwaśny dżem porzeczkowy
Zasypuje porzeczki połową szklanki cukru
Kwaśny dżem porzeczkowy
Nakładam porzeczki na patelnie dodaję drugą połowę szkl cukru i trzymam na ogniu 15 minut
Kwaśny dżem porzeczkowy
Dodaję do całości jedno opakowanie żel fix
Kwaśny dżem porzeczkowy
Trzymam na ogniu aż gęstnieje i napełniam słoiki