iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Dżem tropikalny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Przepis znaleziony w sieci z małymi poprawkami puszczony w rodzinny obieg bo jest bardzo smaczny i wart polecania.

Dżem tropikalny Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dżem tropikalny

 

Sposób przygotowania:

Dżem tropikalny

ETAP 1:

Dżem tropikalny
Ananasy dokładnie zmiksować razem z sokiem.

Ananasy razem z sokiem miksujemy na mus

ETAP 2:

Dżem tropikalny
Banany muszą być bardzo dobrze dojrzałe

dodajemy do nich pokrojone banany i stawiamy na małym palniku i mieszając gotujemy do rozgotowania się bananów.

ETAP 3:

Dżem tropikalny
Słoiczki najlepiej wcześniej wyparzyć wrzątkiem.

Wiórki kokosowe mielimy na mączkę i dodajemy do rozgotowanych owoców, następnie dolewamy sok z cytryny i po spróbowaniu dosypujemy cukier u mnie wystarczyło niecałe 1/2 szklanki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i na małym palniku smażymy do zgęstnienia dżemu.
Gorący przekładamy do małych słoiczków i po zakręceniu odstawiamy do wystudzenia.
Dżem można ponoć przechowywać w lodówce do 4 tygodni, ale ja myślę, że tyle to on u mnie nie postoi :)