Sposób przygotowania:
Turkusowy dżem z cukinii
Cukinię opłukałam, obrałam, usunęłam miękką część z pestkami i starłam na tarce o dużych oczkach. Dusiłam na wolnym ogniu bez przykrycia 45 minut, po czym dodałam całą galaretkę i pozostałe składniki po trochu, próbując czy smak będzie odpowiedni. Razem dusiłam jeszcze około 30 minut do odparowania większości płynu. Gorący dżem nałożyłam do przygotowanych (wyparzonych i całkowicie suchych) słoiczków, postawiłam je do góry dnem i przykryłam grubym ręcznikiem do wystudzenia. Wyszły mi dwa niewielkie słoiczki. Galaretka Turkusowa ma smak owoców tropikalnych i lekko „trąci” ananasem.
-Natka-
edytaha
W innych marketach nie szukałam.
-Natka-
W moim mieście nie ma niestety Kauflandu. :( Muszę poszukać w innych większych supermarketach.
edytaha
Netko, poszperałam i okazało się, że można je kupić przez internet. Zajrzyj na tą stronę:
http://www.sweetdecor.pl/category/203,galaretki
misiabe
edytaha
Dzięki :)
evita0007
edytaha
Troszkę dziwnie jeść dżem w takim niestandardowym kolorze :D
anemon
Kolor faktycznie dość niestandardowy jak na jedzenie, ale chyba nic nie stoi na przeszkodzie aby dodać galaretkę w innym kolorze jak chcemy mieć bardziej standardowy dżem. Ja galaretki tej firmy widziałam też w sklepie "Stokrotka", ale było to dość dawno.
edytaha
Anemonku, słoiczki stoją cały dzień na szafce w kuchni, więc się na nie napatrzyłam i już przywykłam do tego koloru :)
anemon
Mnie ten kolor też nie przeszkadza jak się tak napatrzyłam na Twoje zdjęcie. W tej miseczce to wygląda jak jakaś błękitna laguna.
edytaha
Oj, jak pięknie to określiłaś :) Tak właśnie opiszę słoiczek zanim podaruję go przyjaciółce :)