Sposób przygotowania:
Dżem jabłkowy - naturalny, bez żadnych ulepszaczy
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Zasypujemy odrobiną cukru i odstawiamy na 1-2 godziny, aby puściły sok. Następnie smażymy na małym ogniu aż się rozpadną (około 1,5 godziny lub dłużej w zależności od rodzaju jabłek), często mieszając, żeby się nie przypaliły. Co ważne - smażymy w garnku ze stali nierdzewnej z grubym dnem i mieszamy drewnianą łyżką. W trakcie smażenia możemy nasz dżem dosłodzić - zależy od jabłek i naszego gustu jak słodki dżem chcemy uzyskać. Gorące jabłka przekładamy do wyparzonych słoików, wycieramy do sucha gwint i dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy około 15-20 minut. W przepisie nie podaję ilości jabłek ani cukru. Ile mam jabłek nigdy nie wiem, bo moje są prosto z własnego sadu - niepryskane, więc i prawie każde muszę okroić i jest dużo odpadków. A cukier - moje jabłka to "ananasy", czyli bardzo słodkie - daję dosłownie szczyptę cukru, do antonówek więcej, bo są kwaśniejsze.