jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Dżem truskawkowo-agrestowy krótko smażony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jeśli masz słodkie truskawki i chcesz zachować ten smak na zimę dodaj agrestu i usmaż pyszny dżem truskawkowo-agrestowy!

Dżem truskawkowo-agrestowy krótko smażony Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Dżem truskawkowo-agrestowy krótko smażony

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Dżem truskawkowo-agrestowy krótko smażony
Obieramy truskawki z szypułek, myjemy je (duże przekrawamy na połówki) i zasypujemy 1 szklanką cukru. Odstawiamy na kilka godzin. Wsypujemytruskawki do rondla o wysokim dnie i dusimy je w soku aż zaczną się rozpadać. Odstawiamy do ostudzenia. Czyścimy agrest z szypułek i resztek okwiatu, myjemy go po czym wsypujemy do wysokiego rondla z grubym dnem. Nakrywamy rondel pokrywką i na bardzo małym ogniu "rozparowujemy" owoce. Gdy część się rozpadnie zasypujemy owoce 2 szklankami cukru i smażymy owoce na małym ogniu często mieszając około 10 minut. Na końcu dodajemy syrop z kwiatów bzu po czym zestawiamy rondel z ognia, Odstawiamy do ostudzenia. Łączymytruskawki i agrest razem, przesmażamy je razem mieszając przez około 10 minut. Tak przygotowany dżem możemy przechowywać w lodówce do tygodnia. Jeśli chcemy go przechowywać dłużej pasteryzujemy go w słoiczkach przez około 15 minut.
Dżem truskawkowo-agrestowy krótko smażony
Obieramy truskawki z szypułek, myjemy je (duże przekrawamy na połówki) i zasypujemy 1 szklanką cukru.
Dżem truskawkowo-agrestowy krótko smażony
Łączymy truskawki i agrest razem, przesmażamy je razem mieszając przez około 10 minut. Tak przygotowany dżem możemy przechowywać w lodówce do tygodnia.

Tagi:

owoce agrest