Sposób przygotowania:
Dżem truskawkowy z rabarbarem i miętą1
Truskawki myję i wycinam szypułki, zostawiam na durszlaku. Jak odcieknie woda, przekładam do szerokiego garnka, rozdrabniam ( używam tłuczka do ziemniaków, można zmiksować)Rabarbar obieram i kroję w plasterki, dodaję do truskawek.
2
Podgrzewam całość, gotuję powoli, często mieszając około 10 minut. Po tym czasie wsypuję żelfix i dokładnie mieszam
3
dodaję cukier, mieszam ponownie
4
na koniec dodaję związaną miętę. Gotuję jakieś 4-5 minut.
5
Z garnka wyciągam miętę, zbieram powstałą pianę, a dżem przekładam do wyparzonych słoiczków. Zakręcam od razu, układam na wieczkach i tak zostawiam aby całkiem wystygły.
ETAP 6:
Warto "zamknąć lato w słoikach"
misia5
zbysiowa
Jasne :D