lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Dżem truskawnkowo agrestowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszny domowy dżem truskawkowo - agrestowy.

Dżem truskawnkowo agrestowy

Składniki:

Dżem truskawnkowo agrestowy

 

 

Sposób przygotowania:

Dżem truskawnkowo agrestowy
Truskawki dokładnie umyć i odkroić zielone ogonki. Agrest również dobrze umyć i oczyścić. Agrest zmiażdżyć. Zmiażdżony agrest zalać wodą i gotować w garnuszku. Ugotowany agrest przetrzeć przez sito. Truskawki zasypać 70 dag cukru i gotować na małym ogniu, aż do wrzenia. Do ugotowanych truskawek dodać także ugotowany agrest i dobrze wymieszać razem. Całość jeszcze pogotować, często mieszając do czasu,a aż uzyskana zostanie konsystencja dżemu. Ugotowany i gotowy juz dżem dawać do wyparzonych słoików i dokładnie zakręcić. Słoiki trzymać ułożone dnem do góry do czasu, aż wystygną. Dżem, który już wystygnął można przenieść do chłodnego pomieszczenia , najlepiej do spiżarni.